dozvil news image

З 01.12.2012 року набирає чинність більшість норм спрощеної системи оподаткування

02 грудня 2011

З 01.12.2012 року набирає чинність переважна більшість норм Закону України від 04.11.11 р. № 4014-VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності" . Цей закон є кінцевою редакцією  Законопроекту №8521 от 16.05.2011 .

Відповідно до Закону видані  свідоцтва про сплату єдиного податку і патенти про сплату фіксованого податку на 2011 рік є дійсними до отримання  свідоцтва платника  єдиного податку, передбаченого цим Законом, але  не пізніше ніж до 1 червня 2012 року.

Суб'єкти   господарювання,  які  були  платниками  єдиного податку або фіксованого податку ,  а  також  юридичні  і  фізичні особи - підприємці,  які були платниками інших податків і зборів та прийняли рішення  з 1 січня  2012  року перейти на спрощену систему оподаткування, подають відповідну заяву  не пізніше 25 січня  2012  року. 

Для визначення  обсягу доходу,  що дає право на застосування спрощеної системи оподаткування у 2012 році суб'єктами  господарювання,  які не були платниками єдиного чи фіксованого податку,  дохід від провадження  господарської діяльності, одержаний  у 2011  році, перераховується  з урахуванням норм статті 292 Податкового кодексу України.

 

Норми спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності з 01.01.2012 року

 

для фізичних  осіб -  підприємців

 

1 група платників єдиного податку

2 група платників єдиного податку

 3 група, платник ПДВ

 3 група, платник єдиного податку

Наймана праця¹

не
використовують

 

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб

 

Обсяг доходу протягом   календарного  року

 

не  перевищує
150 000 гривень

 

не перевищує

1 000 000 гривень.

 

не перевищує

3 000 000 гривень

 

Діяльність

виключно роздрібний продаж товарів з торговельних  місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання  побутових  послуг  населенню (за переліком у п.291.7). Виключаються видів діяльності за п. 291.5.

 

господарська діяльність з надання послуг,  у тому числі побутових платникам єдиного податку  та/або  населенню (за переліком у п.291.7),  виробництво та/або продаж товарів,  діяльність у сфері ресторанного господарства. Виключаються види діяльності за п. 291.5, а також посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна

всі види діяльності за виключенням видів за п. 291.5.

 

Ставки єдиного податку²

від 1% до 10% від розміру мінімальної заробітної плати,

15% у разі порушення норм за п. 293.4.

від 2% до 20% від розміру мінімальної заробітної плати,

15% у разі порушення норм за п. 293.4.

3 % від  доходу – при сплаті ПДВ,

15% у разі порушення норм за п. 293.4.

5 % від доходу у разі включення ПДВ до складу єдиного податку,

15% у разі порушення норм за п. 293.4.

Касовий апарат

не використовують

 

не використовують

не використовують

Ведення обліку

книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками  робочого дня,  відображення отриманих доходів.

ведуть облік доходів та витрат за  формою  та  в порядку,  що встановлені Міністерством фінансів України.

 

книгу  обліку  доходів шляхом щоденного,  за підсумками  робочого дня, відображення отриманих доходів.

Податковий  (звітний)  період

 

1 календарний рік

календарний квартал

календарний квартал

календарний квартал

Строк сплати єдиного податку

єдиний податок сплачується шляхом здійснення  авансового  внеску  щомісячно не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця або авансом за весь податковий  (звітний) період³

 єдиний податок сплачується протягом  10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

 

для юридичних осіб

 

4 група платників, платник ПДВ

4 група платників платник єдиного податку

Наймана праця¹

середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб

 

Обсяг доходу протягом  календарного року

обсяг доходу не перевищує 5 000 000 гривень.

 

Діяльність

всі види діяльності за виключенням видів за п. 291.5.

 

Ставки
єдиного
податку

3 % від  доходу – при сплаті ПДВ,

подвійний розмір ставки у разі порушення норм за п. 293.5.

5 % від доходу у разі включення ПДВ до складу єдиного податку,

 

подвійний розмір ставки у разі порушення норм за п. 293.5.

 

Касовий апарат

застосовують

застосовують

Ведення обліку

використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пункту 44.2 статті  44 НКУ.

 

Податковий  (звітний)  період

календарний квартал

календарний квартал

Строк сплати єдиного податку

сплачують  єдиний  податок  протягом  10  календарних  днів  після граничного  строку  подання  податкової  декларації  за податковий (звітний) квартал.

пп.295.3. НКУ

 

¹- При розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником  єдиного податку - фізичною особою, не враховуються наймані  працівники, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю  і  пологами  та  у відпустці  по  догляду  за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку.

При розрахунку середньооблікової кількості працівників застосовується визначення, встановлене Податковим Кодексом.

 

² - Ставки єдиного податку  встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність,  залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць.

У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності.

У  разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської,  селищної  або міської ради застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений  цією  статтею  для відповідної групи таких платників єдиного податку.

 

³ - Платники єдиного податку першої і другої груп,  які не використовують працю найманих осіб, звільняються  від сплати єдиного  податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. При цьому сума сплаченого єдиного податку,  підлягає зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку за заявою платника єдиного податку.