dozvil news image

Реформировать систему админуслуг Украине поможет Грузия

05 березня 2014

Відбулася зустріч Міністра юстиції України Павла Петренка з грузинською делегацією, до якої увійшли депутат Грузинського парламенту Георгій Вашадзе та низка грузинських експертів з питань модернізації реєстраційної системи.

Міністр обговорив нагальну потребу у проведенні реформ системи юстиції. Під час зустрічі представники грузинської делегації запропонували свою допомогу щодо модернізації системи адміністративних послуг в Україні.

«Україні необхідно спростити процедуру отримання адмінпослуг. Це дозволить унеможливити корупційну складову», - сказав депутат Грузинського парламенту Георгій Вашадзе. Окрім того, він зазначив, що в Грузії успішно була запроваджена система «будинку юстиції», де в одному місці громадяни мають змогу швидко отримати всі необхідні документи.

Павло Петренко наголосив, що Грузія була у схожій ситуації, в якій нині перебуває Україна.

«Не так давно в Грузії спостерігалася тотальна корупція, розкрадання фінансів, абсолютно непрозорі процедури, пов’язані з адмінпослугами для громадян. Але вони змогли кардинально змінити систему державного підходу у частині реєстраційних послуг. І зараз за легкістю ведення бізнесу Грузія займає перші місця у світі», - зазначив Павло Петренко, додавши, що українська влада має прислухатися до грузинського досвіду.

Міністр юстиції також наголосив, що в Україні нарешті прибрано корупційну владу, яка не хотіла проводити зміни у державній системі. «У нас є унікальний шанс, аби запровадити реформи. Вони будуть непопулярними для самих чиновників, але дадуть позитивний результат для всіх громадян України», - сказав Павло Петренко.

Одна з головних реформ, за його словами, стосується надання послуг публічного та приватного характеру для громадян в єдиних реєстраційних центрах. «Ці послуги повинні надаватися за допомогою системи електронних реєстрів. Строки мають бути чітко регламентовані, аби не було суб’єктивного фактору й бажання узяти хабар. Наше завдання через новий, реформаторський Кабінет Міністрів провести повноцінні реформи. І за допомогою грузинського досвіду увійти до двадцятки країн світу за простотою ведення бізнесу», - резюмував Міністр/

Джерело Мінюст