dozvil news image

З 1 січня 2012 року видача дозвільних документів здійснюватиметься виключно через державного адміністратора

12 грудня 2011

Саме ця тема була головною на засіданні «круглого столу», ініційованого Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, яке відбулося в п’ятницю 9 грудня 2011 року..

На зібранні фахівці Мінекономрозвитку, представники дозвільних центрів представник Верховної Ради України обговорили Закон України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», який набуде чинності з нового року, і який запроваджує принцип «єдиного вікна».

«Єдине вікно» сприятиме спрощенню процедури започаткування та ведення власної справи в Україні.  Зокрема, як пояснила директор департаменту державної регуляторної політики та розвитку підприємництва Мінекономрозвитку Галина Яцишина, функціонування «єдиного вікна» унеможливлює прямий контакт господарюючого суб’єкта, що звернувся за певним дозволом, з чиновником, який погоджує видачу такого дозволу.  «Це значно звужує поле для корупційних діянь», - додала Галина Яцишина.

Директор департаменту поінформувала, що останнім часом довіра до державних адміністраторів з боку підприємців зросла. «На сьогодні 70% звернень суб’єкти господарювання адресують саме державним адміністраторам, а не конкретним дозвільним органам», - сказала Галина Яцишина.

Ефективність принципу «єдиного вікна» посилюється запровадженням відповідальності чиновників за несвоєчасну видачу дозвільних документів.

«Законом сьогодні вже чітко встановлені терміни видачі тих чи інших дозвільних документів, а також їх вартість. Якщо останнє законом не визначено, це означає, що такий документ повинен бути виданий на безоплатній основі», - стверджують в Мінекономрозвитку.

За матеріалами  Мінекономрозвитку