dozvil news image

Підприємці з річним оборотом до 3 млн.грн. не зобов'язані реєструватися платниками ПДВ.

16 грудня 2011

 Про це 15 грудня в ході інтернет-семінару повідомив начальник управління оподаткування прибутків фізосіб ДПА в Харківській області Гліб Милютин. Семінар, присвячений новим правилам роботи по спрощеній системі оподаткування, пройшов в прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO".

По словах Г. Милютина, якщо річний виторг до 3 млн.грн., підприємець сам вибирає: або зареєструватися платником ПДВ і платити єдиний податок по ставці 3% валового доходу, або не реєструватися платником ПДВ і платити податок по ставці 5%.

Г. Милютин відмітив, що підприємцям треба стежити за тим, чи перевищує їх річний виторг встановлену для їх категорії норму або ні. Поки виручка знаходиться в допустимих межах, діють ставки єдиного податку. У разі, якщо оборот перевищує норму, треба платити податок по ставці 15% з суми перевищення.

Податківець також відмітив, що підприємцеві треба чітко знать, які у нього коди ведення економічної діяльності (КВЕД). Річ у тому, що деякі види економічної діяльності несумісні із спрощеною системою оподаткування. Якщо підприємець упевнений в тому, що правильно визначив свій КВЕД, то він може заповнювати заяву і отримувати свідоцтво про спрощену систему оподаткування. Якщо не упевнений, то краще підстрахуватися і узяти відповідну довідку з держреєстру в реєстраційній палаті, яку треба прикласти до заяви. "Таким чином, довідку з реєстраційної палати брати не обов'язково", - відмітив Г. Милютин.

В той же час начальник управління підкреслив, що якщо підприємець вестиме декілька видів діяльності, то для спрощеної системи в заяві треба вказувати тільки той вид, який оподатковується по цій системі, інший вид діяльності обкладатиметься по загальній системі - по ставці 15%.

 

Джерело STATUS QUO