dozvil news image

Круглий стіл на тему «Дерегулювання економіки – 2015: проблеми та виклики»

27 лютого 2015

 

27.02.2015 р. в НДЦ ІПР НАН України відбулося засідання круглого столу на тему «Дерегулювання економіки – 2015: проблеми та виклики», метою якого був аналіз результатів дерегулятивних заходів, проведених в Україні в 2014 році, виявлення позитивних та негативних наслідків. До участі в засіданні було запрошено представників органів державної та місцевої влади, громадських об’єднань, провідних науковців-економістів та експертів аналітичних установ.

Засідання круглого столу відкрив  директор НДЦ ІПР НАНУ, д.е.н. професор Кизим О.М., який привітав учасників, та окреслив основні актуальні питання, винесені на обговорення, серед яких: тенденції змін ведення бізнесу в Україні; дерегулювання господарської діяльності в контексті Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)» та інші.

Заступник директора з наукової роботи, д.е.н професор Іванов Ю.Б. виступив з доповіддю на тему: «Дерегулювання національної економіки в 2014 році: досягнення та проблеми», в якій приділив увагу позиціям України в світових рейтингах в контексті дерегулювання, з урахуванням основних міжнародних індексів, які оцінюють дерегуляторний вплив на розвиток бізнесу.

Чечетова-Терашвілі Т.М., заступник Харківського міського голови, ознайомила присутніх з  практикою дерегулювання на міському рівні. Головним акцентом в її доповіді було виділення позитивних зрушень, яких вдалось досягти за останній рік. Проте, все одно залишається ряд невирішених питань, серед яких: відсутність стандартизованого підходу до визначення переліку документів необхідних для отримання дозволів та ліцензій; виявлення протиріч у законодавчих актах та ін.

Основні проблеми та досягнення в сфері дерегулювання адміністративних послуг було окреслено в доповідях Синицької І. Г. (заступника директора Департаменту підприємництва та споживчого ринку, керівника ЦНАП м. Харкова) та Сєніної А.О. (експерта, аспіранта ХНЕУ ім.. Семена Кузнеця). Основними проблемами в сфері надання адміністративних послуг в дозвільно-реєстраційній сфері, на їх думку, є надвисокі витрати часу через велику кількість процедур та неузгодженість законодавства.

За результатами круглого столу підготовлені рекомендації щодо напрямів вдосконалення дерегулювання економіки країни в окремих сферах.

 ФОТОwww.dozvil.kh.ua/photos.jsp