dozvil news image

Основні складнощі переходу на новий єдиний податок

09 лютого 2012

 За інформацією прес-служби Державної податкової служби 1 млн. 089 тис. фізичних осіб, які встигли подати заяву про використання спрощеної системи оподаткування до 25 січня (що трохи більше, чим минулого року). При цьому близько 59 % осіб вибрали другу групу, близько 24 % - першу і близько 17 % - третю групу платників єдиного податку. Звідні дані про юридичних осіб доки не афішуються.

Ті, хто не встиг перейти на єдиний податок, подавши заяву до 25 січня, зможуть зробити перехід на спрощену систему з другого кварталу 2011 року, подавши заяву не пізніше чим за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

Але в цьому правилі є виключення:

• Фізичні особи - підприємці, які подадуть заяву до закінчення місяця, в якому сталася державна реєстрація, і виберуть першу або другу групу платників єдиного податку, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, що йде за місяцем, в якому виписано свідоцтво платника єдиного податку.

• Фізичні особи - підприємці і юридичні особи, які подадуть заяву до закінчення місяця, в якому сталася державна реєстрація, і виберуть третю (тільки для фізичних осіб) або четверту групу платників єдиного податку, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

При цьому підприємцям треба враховувати, що рішення про перехід на спрощену систему оподаткування дозволено приймати один раз впродовж календарного року. Так, однією з трьох причин відмови у видачі посвідчення єдиного податку є подача заяви про перехід на спрощену систему оподаткування більше одного разу впродовж календарного року.

Другою помітною особливістю застосування нових правил спрощеної системи оподаткування сталі складнощі із заповненням і подачею документів, а саме обов'язкове застосування знову створеними особами КВЕД-2010.

Бланк заяви ясно вказує на те, що вибрані види діяльності треба вказувати відповідно до КВЕД-2005. В той же час створені в 2012 році суб’єкти при реєстрації вказують види діяльності вже по КВЕД-2010. Питання про вихід з такої ситуації можна задати своєму податковому інспекторові, але з наявної практики видно, що в заяві вказуються ті види діяльності, які перераховані в довідці ЄДРПОУ.

Для фізичних осіб - підприємців і юридичних осіб, зареєстрованих в 2012 році, КВЕД-2010 приніс ще одну неприємну особливість, що ускладнює не лише реєстрацію платником єдиного податку, але і увесь процес реєстрації. Річ у тому, що у зв'язку з набуттям чинності нового КВЕД-2010 технічні неполадки не дозволили податковим органам (як і органам статистики і Пенсійного фонду) в певні терміни видати документи, що підтверджують реєстрацію особи. У випадку з єдиним податком це означало неможливість заповнити заяву про використання спрощеної системи оподаткування, оскільки останнє містить вимогу вказати номер і дату реєстрації в органі податкової служби. Питання може вирішитися шляхом «ручної» реєстрації особи в податкових органах: подачі форми 1-ОПП, копії виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців, копії паспорта і коду директора.

Варто звернути увагу на те, що податковий інспектор може попросити не лише бланк заповненої заяви і розрахунок доходу за попередній календарний рік, але і деякі інші документи (наприклад, копію свідоцтва ЄДРПОУ і паспорта директора). Обов'язок заявника надати ці документи разом із заявою ні в Податковому кодексі, ні в наказі Міністерства фінансів № 1675 виявити не вдалося. Якщо вказаних документів з собою немає, то це не може бути причиною відмови в прийнятті заяви.

 

За матеріалами Ліга Закон