dozvil news image

Новий проект МНС "Правила пожежної інспекції для об'єктів площою до 300 м2"

15 лютого 2012

 Новий проект МНС "Правила пожежної інспекції для об'єктів площою до 300 м2 "

  Державною інспекцією техногенної безпеки України розроблено новий проект «Правила пожежної безпеки для об’єктів площею до 300 м2».

 ПРАВИЛА

пожежної безпеки для об’єктів площею до 300 м2

 

 І. Загальні положення

 1.1. Ці Правила розроблено відповідно до Закону України «Про пожежну безпеку» та на підставі  інших нормативно-правових актів   документів та є обов’язковими для виконання юридичними та фізичними особами незалежно від виду їх діяльності та форм власності.

 1.2. Правила встановлюють вимоги пожежної безпеки до об’єктів під час їх експлуатації. До таких об’єктів відносяться:

об’єкти площею до 30 м2;

об’єкти площею від 30 м2 до 300 м2.

 1.3. Дія цих Правил поширюється на об’єкти, що окремо розташовані або вбудовані (прибудовані) в інших будівлях та мають самостійний евакуаційний вихід назовні.

 1.4. Ці Правила не поширюються на:

підземні споруди, вимоги до яких визначаються у спеціальних нормативних документах; потенційно небезпечні об'єкти та об'єкти підвищеної небезпеки, промислові та складські будівлі (споруди) віднесені до категорій «А», «Б», «В» за вибухопожежною та пожежною небезпекою, об’єкти з масовим перебуванням людей, перелік яких розміщується на офіційному сайті  Державної інспекції техногенної безпеки України.

 1.5. Забезпечення пожежної безпеки на об’єктах покладається на їх власників. У разі, якщо об’єкт перебуває у користуванні інших осіб, то забезпечення пожежної безпеки покладається на власника, якщо інше не передбачено у договорі.

 

ІІ. Вимоги пожежної безпеки до об’єктів площею до 30 м2

2.1. Приміщення об’єктів повинні оснащуватися вогнегасниками відповідно до Типових норм належності вогнегасників,затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 02.04.2004 № 151 та зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 29.04.2004 за № 554/9153.

 2.2. За наявності на вікнах приміщень ґрат, останні повинні бути відкриті на час перебування людей у цих приміщеннях, крім випадків, встановлених законодавством.

 2.3. Шляхи евакуації, що не мають природного освітлення, у разі наявності людей, повинні постійно освітлюватися електричним світлом.

 2.4. Для зазначених об’єктів не дозволяється:

 2.4.1. Розміщення на шляхах евакуації будь-яких матеріалів, продукції, відходів тощо.

 2.4.2. Розміщення на відстані менше 1 м від електрощитків та безпосередньо під ними будь-яких матеріалів, продукції,відходів тощо.

 2.4.3. Розміщення на відстані менше 0,5 м від світильників, у яких використовуються лампи потужністю 100 Вт та більше, будь-яких матеріалів, продукції, відходів тощо.

 2.4.4. Експлуатація кабелів і проводів з пошкодженою ізоляцією, застосування саморобних некаліброваних плавких вставок та подовжувачів, а також саморобного електронагрівального обладнання та інших приладів.

 2.4.5. Експлуатація електронагрівальних приладів (масляних радіаторів та нагрівальних електропанелей із за критими нагрівальними елементами) з несправним індивідуальним електрозахистом та терморегулятором або без них.

 2.4.6. Експлуатація пошкоджених розеток, відгалужувальних та з'єднувальних коробок, вимикачів та інших електровиробів.

 2.4.7. З’єднання, відгалуження та окінцювання жил проводів і кабелів здійснене будь-яким способом, окрім опресування, зварювання, паяння або затискання (гвинтового, болтового тощо).

 

ІІІ. Вимоги пожежної безпеки до об’єктів площею від 30 м2 до 300 м2

 3.1. Для об’єктів площею від 30 м2 до 300 м2 виконуються вимоги, передбачені для об’єктів площею до 30 м2 , зазначених у пунктах 2.1-2.4 цих Правил, та такі додаткові вимоги.

 3.2. На об’єкті необхідно здійснювати відключення від мережі електрообладнання після закінчення роботи, за винятком обладнання, що за вимогами технології працюють цілодобово.

 3.3. Власник (орендар або інша особа, у користуванні якої перебуває об’єкт) об’єкта має забезпечувати вільний доступ (проїзд) до пожежних кранів (гідрантів) у будь-яку пору року (за їх наявності).

 3.4. Двері на шляхах евакуації мають відчинятися в напрямку виходу з будівель (приміщень).

 3.5. У будівлях, котрі мають два поверхи і більше, мають бути розроблені і вивішені на видимих місцях схеми евакуації людей на випадок пожежі.

 3.6. Шляхи евакуації повинні бути обладнані відповідними знаками безпеки згідно з ДСТУ ISO 6309:2007 “Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір” (ISO 6309:1987, IDT).

3.7. Обладнання та утримання систем пожежної сигналізації об’єкта здійснюється у випадках та порядку, передбачених чинним законодавством.

 3.8. Обладнання та утримання  систем автоматичного пожежогасіння об’єкта здійснюється у випадках та порядку, передбачених чинним законодавством.

 3.9. Обладнання та утримання систем зовнішнього та внутрішнього протипожежного водопроводу об’єкта здійснюється у випадках та порядку, передбачених чинним законодавством.

 

Голова Державної інспекції

техногенної безпеки України                                                                                                                                                                              Е. Улинець