dozvil news image

Проведено обговорення Податкового кодексу

24 червня 2011

23 червня 2011 року в малому залі Київської районної адміністрації Харківської міської ради за ініціативою Харківського міського голови, управлінням підприємництва та дозвільних процедур відбулось засідання «круглого столу» з представниками податкових органів, громадських і профспілкових організацій та науковцями в галузі оподаткування.

На засіданні обговорювалася низка ключових питань, пов'язаних з практикою застосування норм Податкового Кодексу. Зокрема, мова йшла про вдосконалення діючого законодавства, пов'язаного з оподаткуванням малого та середнього бізнесу.

Під час круглого столу директор Департаменту підприємництва та споживчого ринку Проскурін А. М. наголосив на необхідності об'єднання зусиль науковців, органів влади та підприємців для того, щоб проаналізувати ефективність ведення підприємницької діяльності в умовах дії Податкового кодексу.

В той же час, заступник директора з наукової роботи НДЦ індустріальних проблем розвитку НАН України – завідувач кафедри оподаткування Харківського державного економічного університету, д.е.н., професор Іванов Ю.Б. звернув увагу присутніх на те, що прийнятий Податковий Кодекс в цілому можливо охарактеризувати як прогресивний крок уперед до створення сприятливого середовища для ведення бізнесу. Разом з тим, існує необхідність в уточненні окремих положень, усуненні множинності трактувань та внесенні певних змін до кодексу в контексті  спрощення системи оподаткування для середнього та малого бізнесу. Також Іванов Ю.Б. зазначив, що на сьогоднішній день за дорученням Міністерства фінансів України науковцями центру проводяться дослідження практики застосування норм Податкового кодексу з метою подальшого вдосконалення і гармонізації законодавства.

Про необхідність внесення змін до  Податкового кодексу заявила і заступник начальника управління з масово-роз'яснювальної роботи та зверненням громадян ДПА в Харківській області Дмитриченко Л.М. Вона ознайомила присутніх з основними змінами, які планується внести до кодексу згідно з затвердженим у першому читанні Проектом закону України № 8521 від 16.05.2011 р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно спрощення системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва». Дмитриченко Л.М. підкреслила, що від прийняття зазначених змін податківці чекають детінізацію робочих міст та збільшення кількості легальних господарських суб'єктів.

За результатами обговорення учасники круглого столу дійшли згоди про доцільність формування пропозиції щодо усунення внутрішніх протиріч Податкового кодексу та внесення відповідних змін для створення сприятливих умов здійснення підприємницької діяльності.