dozvil news image

Відбувся круглий стіл на тему «Формування привабливого бізнес-клімату для суб'єктів малого та середнього бізнесу»

23 березня 2012

 Вчора 22 березня в 15.00 в малому залі Харківської міської ради відбувся круглий стіл на тему «Формування привабливого бізнес-клімату для суб'єктів малого та середнього бізнесу»

  Круглий стіл відбувся в рамка реалізації міської Програми підтримки розвитку підприємництва на 2012-2015 роки. Організаторами виступили: Департамент підприємництва та споживчого ринку Харківської міської ради та Харківський регіональний фонд підтримки підприємництва сумісно з Державною податковою службою в Харківській області. Учасниками круглого столу виступила громадські організації підприємців та роботодавців та приватні підприємці.

  Учасники обговорили нововведення в законодавстві щодо реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, оподаткування, спрощення дозвільної системи, ознайомилися з діяльністю Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва, розглянули науковий підхід до формування конкурентного середовища для сприятливого ведення бізнесу в м. Харкові.

  За інформацією директора Департаменту державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Харківської міської ради Щербини Лариси Миколаївни серед принципових спрощень в законодавстві щодо реєстрації: безкоштовна видача Виписки з Єдиного державного реєстру при включенні, завершення процедури включення до ЄДР,   нові КВЕД + перевідні таблиці КВЕД-2005 в КВЕД-2010, можливість створення та діяльності юридичних осіб приватного права на підставі модельного Статуту, проведення електронної реєстрації. Знято вимогу мінімального розміру Статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю, а також вимогу внесення не менше, як 50% його розміру до моменту державної реєстрації, відміно Свідоцтво про державну реєстрацію.

Учасники круглого столу були ознайомлені з роботою Єдиного дозвільного центру Харкова, який на сьогоднішній день працює  за принципом «єдиного вікна». Координатор центру заступник директора Департаменту підприємництва та споживчого ринку - начальник управління підприємництва та дозвільних процедур Харківської міської ради Чечетова-Терашвілі Тетяна Михайлівна повідомила, що харківській Єдиний дозвільний центр займає 2 місце після Криму  за кількістю підприємців та кількістю документів дозвільного характеру, які проходять через центр. В середньому кожен день до ЄДЦ звертається понад 300 підприємців, максимальна кількість проведених прийомів підприємців може сягати 500 чоловік. При цьому середній час прийому відвідувачів в ЄДЦ дорівнює 15 хвилин.

  За досвідом роботи Єдиного дозвільного центру харківська податкова планує відкрити свій центр обслуговування платників податків. За інформацією заступника  начальника відділу адміністрування податків на доходи фізичних осіб Державної податкової служби в Харківській області Бубнова Олександра Євгеновича на сьогоднішній день розробляється відповідна Програма по створенню Центра обслуговування платників податків.

  В свою чергу учасники круглого столу відмітили спрощення системи отримання дозвільних документів через ЄДЦ, яка полягає у зручності організації процесу подавання та отримання документів через державного адміністратора, функціонуванні електронної системи керування чергою. Також підприємці наголосили на позитивній практиці Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва по реалізації навчально-освітніх програм, у тому числі зустрічей успішних підприємців зі студентами та школярами, проведення безкоштовних семінарів та інтернет-конференцій для підприємців.

  Наступними кроками з практичної підтримки підприємництва директор Харківського регіонального фонду підтримки підприємництва Ткачов Денис Станіславович визначив надання Фондом цільових мікрокредитів для розвитку власної справи підприємцями та презентацію на початку квітня бази даних  банків з кредитування малого та середнього бізнесу.

Наприкінці роботи круглого столу  директор Департаменту підприємництва та споживчого ринку міської ради Проскурін Андрій Миколайович наголосив на необхідності більш активної участі громадських організацій підприємців та роботодавців в законотворчої діяльності та висловив пропозиції щодо більш тісної співпраці з виконавчими органами Харківської міської ради щодо формування привабливого бизнес-клімату.

За результатами круглого столу 27 березня 2012 року о 10.00 в Єдиному дозвільному центрі буде проведена зустріч з представниками громадських організацій підприємців та роботодавців для ознайомлення з процедурою отримання документів дозвільного характеру за принципом «єдиного вікна».

  ФОТО