dozvil news image

Контроль за суб'єктами господарювання в житловій сфері здійснюватиме Держархбудінспекція не частіше ніж раз на рік

10 квітня 2012

 Відповідно до статті 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» 28 березня 2012 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 259 «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у житловій сфері та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю)». Вони викладені у додатку до цього урядового документа.

Згідно з постановою, йдеться про наступні критерії: технічний стан будинків, споруд і прибудинкових територій, які обслуговуються, надання послуг з утримання, управління будинками, спорудами і прибудинковими територіями, а також з проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна. Відповідно до встановлених критеріїв суб’єкти господарювання відносяться до одного з трьох ступенів ризику – високого, середнього та незначного.

До суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику належать суб’єкти, які надають послуги з утримання аварійних чи ветхих будинків, споруд і їх прибудинкових територій або здійснюють управління ними. Крім того, вони провадять господарську діяльність, пов’язану з побутовими відходами.

До суб’єктів господарювання із середнім ступенем ризику відносяться суб’єкти, які надають послуги з утримання будинків, споруд, що не належать до аварійних чи ветхих, і їх прибудинкових територій, та здійснюють управління ними, провадять господарську діяльність з прибирання і вивезення снігу, посипання частини прибудинкової території, призначеної для проходу та проїзду, протиожеледними сумішами. Також вони провадять технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна.

До суб’єктів господарювання з незначним ступенем ризику відносяться суб’єкти, які не підпадають під критерії суб’єктів господарювання з високим та середнім ступенем ризику.

Держархбудінспекція має здійснювати контроль за господарствами з високим ступенем ризику не частіше ніж один раз на рік, із середнім – не частіше ніж один раз на 2 роки, з незначним – не частіше ніж один раз на три роки.

 

Джерело Урядовий портал