dozvil news image

Визначено механізм перевірок підприємців сфери торгівлі та послуг

01 червня 2012

Визначено механізм перевірок підприємців сфери торгівлі та послуг

Набув чинності наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, яким затверджений порядок проведення перевірок суб'єктів господарювання сфери торгівлі і послуг. 

Порядок визначає механізм здійснення державного контролю посадовими особами Держспоживінспекції та її територіальних органів за додержанням законодавства про захист прав споживачів суб'єктами господарювання сфери торгівлі і послуг, у тому числі ресторанного господарства, крім Держспоживінспекції в Автономній Республіці Крим. Визначено порядок здійснення планових та позапланових перевірок.

Зокрема, позапланові перевірки проводяться з таких підстав:

— за письмовою заявою суб’єкта про здійснення перевірки за його бажанням;

— виявлення недостовірності даних у звітності;

— перевірки виконання підприємцем приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення планових перевірок органом з питань захисту прав споживачів;

— звернення фізичних та юридичних осіб про порушення суб'єктом господарювання вимог законодавства тощо.

Повторна позапланова перевірка за один і той самий період, з одного і того самого предмета не допускається.

Органи з питань захисту прав споживачів на письмовий запит суб'єкта господарювання мають надавати письмові консультації з питань проведення перевірок.

Перед проведенням планової перевірки відповідний орган з питань захисту прав споживачів надсилає суб'єкту господарювання письмове повідомлення про проведення планової перевірки не пізніше ніж за 10 днів до дня її проведення.

Позапланові перевірки проводяться лише з підстав, зазначених вище, якщо інше не передбачено законодавством. В ході перевірки з'ясовуються лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для її здійснення, з обов'язковим зазначенням цих питань у направленні на проведення перевірки.

Строк проведення:

- планової перевірки не може перевищувати 15 робочих днів, а для суб'єктів малого підприємництва - 5 робочих днів;

- позапланової перевірки не може перевищувати 10 робочих днів, а щодо суб'єктів малого підприємництва - 2 робочих днів. Якщо інше не передбачено законом.

Окрім того, продовження строку проведення планової та позапланової перевірки не допускається.

Ознайомитися із Порядком проведення перевірок суб'єктів господарювання сфери торгівлі і послуг, у тому числі ресторанного господарства, якості продукції, додержання обов'язкових вимог щодо безпеки продукції, а також додержання правил торгівлі та надання послуг. 

Джерело Держкомпідприємництва