dozvil news image

Права міліції з контролю правил торгівлі будуть обмежені.

11 червня 2012

Державна Служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва бере активну участь в розробці законопроекту, в якому обмежуються права міліції з контролю над виконанням правил торгівлі та ведення торговельної діяльності. Про це заявив Михайло Бродський на спільній нараді з керівництвом МВС України, яка відбулася за дорученням Президента України Віктора Януковича.

Держпідприємництво, обробивши пропозиції підприємців, пропонує внести зміни в Закон України «Про міліцію» та виключити пункт 24 статті 11, який вимагає від підприємців пояснювати порушення та проводити перевірки, контроль за додержанням якого віднесено до компетенції міліції. 

«До цієї наради Держпідприємництво проводило адресну роботу з виявлення та систематизації проблемних питань, що виникають у взаєминах підприємців та перевіряючих органів. Ми збирали інформацію від громадських організацій і підприємців, в т.ч. через соціальні мережі. Доручення Президента України про проведення сьогоднішньої наради стане потужним імпульсом по дебюрократизації роботи перевіряючих органів. І сьогодні я передаю зібрані від підприємців матеріали заступнику міністра МВС. Я переконаний в подальшій спільній плідній роботі по створенню сприятливих умов для розвитку бізнесу в Україні», - наголосив Михайло Бродський.

Голова Держпідприємницьтва також виділив дві ключові проблеми, які заважають розвиватися вітчизняному підприємництву. По-перше - корупція чиновників. По-друге - неправомірні дії контролюючих органів. 

Михайло Бродський вніс низку пропозицій щодо вирішення вищевказаних проблем. Серед них:

- внесення змін до законодавства України.
Робота із зареєстрованим у Верховній Раді законопроектом про внесення змін щодо недопущення неправомірного втручання у роботу підприємців при веденні оперативно-розшукової діяльності. Зокрема мають бути уточнені підстави для проведення оперативно-розшукової діяльності, та встановлена заборона на вилучення не лише оригіналів фінансово-господарських документів, а комп'ютерів та інших носіїв інформації.

- системне проведення в Держпідприємництві антикорупційної експертизи проектів регуляторних актів. «Жодна схема «адміністративної окупації підприємця » не прослизне крізь Службу, поки я тут», - заявив Михайло Бродський.

- підвищення зарплат співробітникам МВС.
«Фінансова і соціальна незабезпеченість працівників правоохоронних органів - одна з причин корупції», - акцентував Голова Держпідприємництва.
«Але водночас треба підвищити і відповідальність посадових осіб за свої дії. Необхідно активізувати спільну роботу над цим питанням і приходити до спільних законодавчих ініціатив», - зазначив Михайло Бродський, звертаючись до керівників МВС.

- наведення порядку у реєстраційних офісах. Необхідно блокувати дії посередників між реєстратором та підприємцем, які користуючись складністю процедури, намагаються на цьому заробити.

За результатами наради сторони намітили план подальшої спільної роботи з дерегуляції та обмеження впливу перевіряючих та контролюючих органів, а також конкретні кроки по створенню сприятливого клімату щодо розвитку підприємництва в Україні.