dozvil news image

Підприємства зможуть «стартувати» без дозволу органів пожежної безпеки

12 червня 2012

Вчора у ВР був зареєстрований проект, що стосується окремих повноважень органів пожежної безпеки.

  Проект № 10529-1 відміняє такий документ як дозвіл органів пожежній безпеки на початок робіт. Тепер вийти «на старт» новостворені підприємства зможуть на підставі поданої декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, а для суб'єктів господарювання з високим ступенем ризику потрібна також наявність позитивного висновку за результатами оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об'єкту або приміщення. Ця норма також відноситься до суб'єктів господарювання, які збираються почати використовувати об'єкти нерухомості.

  Критерій віднесення суб'єкта до високого, середнього і незначного ступня ризику визначатиме Кабмін.

  Згідно з проектом декларація подається суб'єктом держадміністратору або центральному органу виконавчої влади, що реалізовує державну політику з питань нагляду і контролю за дотриманням і виконанням вимог законодавства у сфері пожежної і техногенної безпеки.

  Також слід враховувати, що декларація не подається:

  - на використання торгових місць, кіосків і контейнерів, якщо вони розміщені на ринку відповідно до схеми, погодженої з органом державного пожежного нагляду;

  - орендарем об'єкту нерухомості (особою, яка використовує об'єкт нерухомості за цивільно-правовим договором, який не передбачає перехід права власності на цей об'єкт) за умови, що декларацію на об'єкт нерухомості зареєстровано власником.

  До позитивних моментів проекту його автори відносять також віднесення функцій відносно ухвалення рішення про часткове або повне припинення (закритті) роботи підприємства до компетенції адмінсуду.

Джерело: ЛІГА ЗАКОН