dozvil news image

Щодо необхідності одержання документів дозвільного характеру на використання електромобілів

04 липня 2012

  Вимоги до будови, виготовлення, установлення, монтажу, безпечної експлуатації, ремонту та реконструкції атракціонної техніки визначаються Правилами будови і безпечної експлуатації атракціонної техніки (далі – Правила), затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 1.03.2006 № 110 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 7.04.2006 за № 405/12279).

Відповідно до підпункту 2.1.1 пункту 2 Правил атракціон – це пристрій або комбінація пристроїв, які пересувають або спрямовують відвідувача (відвідувачів) заданою траєкторією або в певній зоні з метою розваги, або інші пристрої, використовувані в місцях дозвілля населення для розваги й активного відпочинку.

Атракціон механізований – атракціон, у якому відвідувачі пересуваються завдяки різним видам енергії, за винятком енергії людини (людей) і (або) сили тяжіння (підпункт 2.1.5 пункту 2 Правил).

Таким чином, дитячі електромобілі відносяться до механізованих атракціонів.

Згідно з пунктом 22 додатку 2 до Порядку видачі дозволів Державним комітетом з нагляду за охороною праці та його територіальними органами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України 15.10.2003 № 1631, атракціони стаціонарні та пересувні є об’єктами підвищеної небезпеки.

Відповідно до частини четвертої статті 21 Закону України «Про охорону праці» роботодавець повинен одержати дозвіл на початок роботи та види робіт підприємства, діяльність якого пов'язана з виконанням робіт та експлуатацією об'єктів, машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Враховуючи наведене, Держкомпідприємництво України вважає, що відповідно до чинного законодавства одержання дозволу на початок роботи та види робіт підприємства, діяльність якого пов'язана з виконанням робіт та експлуатацією об'єктів, машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, зокрема, щодо експлуатації атракціонів, є необхідним.

За детальною інформацією стосовно порушеного питання пропонуємо звернутись до Держгірпромнагляду, який відповідно до Положення про затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2006 р. № 1640 є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з промислової безпеки, охорони праці, державного гірничого нагляду та державного регулювання у сфері безпечного поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення.

За роз ясненням Держкомпідприємництва