dozvil news image

У дискусії з приводу електронного цифрового підпису Держпідприємництво наполягає на євро стандартах

21 серпня 2012

Для оптимізації процесів юридичного захисту документації в Україні законодавчо передбачено можливість здійснення «паперових процедур» в електронній формі. Необхідним атрибутом електронного документу є електронний цифровий підпис (ЕЦП). Хоча Закон "Про електронний цифровий підпис" вступив у дію ще 8 років тому (з січня 2004 року), із застосуванням електронного підпису виникають ускладнення, оскільки існують технічні прогалини у регламентуванні форматів.



Для вирішення даного питання уряд дав завдання унормувати формати інфраструктури електронного цифрового підпису. Мін'юст, Держспецзв'язку та Держінформнауки запропонували вирішити це питання шляхом прийняття спільного наказу, у якому буде затверджено технічні специфікації. Держпідприємництво готується погодити цей наказ, та у зв’язку із тим, що розробниками не проаналізовано альтернативні засоби регулювання виникла дискусія.

Фахівці Держпідприємництва говорять про необхідність розгляду альтернатив, особливо в даному випадку, оскільки запропонований розробниками спосіб регулювання не єдиний і, на думку Держпідприємництва, не є оптимальним – існують ефективніші варіанти, що базуються на євростандартах.

З урахуванням євроінтеграції і, відповідно, гармонізації нашого законодавства з європейським, ми запропонували прийняти технічний регламент, розроблений на основі європейських стандартів. Враховуючи застосування тестового стенду на етапі розробки засобів ЕЦП, такий спосіб дозволить забезпечити сумісність послуг на цьому ринку всередині країни і служитиме надійною основою для взаємного визнання наших підписів із підписами країн Європи. Крім того, це дозволить у зручніший та простіший спосіб використовувати засоби електронного цифрового підпису, ніж це пропонується розробниками, коментують у Держпідприємництві.

Електронний цифровий підпис прирівнюються до документа із власноручним підписом або печаткою. Він дозволяє економити час, папір, долати відстані за лічені секунди шляхом електронного документообігу.

Джерело Держкомпідприємництво