dozvil news image

Держпідприємництво матиме право контролювати органи державної влади

27 серпня 2012

Цю пропозицію підтримали представники всіх міністерств, присутні на нараді під головуванням Прем’єр-міністра України Азарова.

Розглядався законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань здійснення державного нагляду і контролю в сфері господарської діяльності», розроблений на виконання Національного плану дій на 2012 рік, за яким Держпідприємництво отримає право контролю та нагляду за органами державно влади.

Перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський наголосив, що це питання є важливішим для дискусії, ніж інші, тому й на обговоренні воно було першим.

Дискусія відбулася. Так, міністр економічного розвитку та торгівлі Петро Порошенко у своїй доповіді сказав, що надання Держпідприємництву повноважень контролювати органи держвлади – це дублювання повноважень Мінекономрозвитку та Прокуратури. З коментарів Валерія Хорошковського, у міністерства функції не відбираються, і методологічні розробки залишаються за ним.

Перший заступник, т.в.о Голови Держпідприємництва Олександр Потімков пояснив: «Прокуратура здійснює контроль за дотриманням законів, а ми кажемо про те, що органи влади нагляду і контролю треба контролювати, в тому числі в частині наказів, постанов, тобто тих документів, які не відносяться до законів, а складають частину законодавства в цілому».

У Держпідприємництві відзначають, кількість перевірок зашкалює. Цифри лише від частини органів контролю (34 з 54): за останні півроку проведено близько 0,5 млн. перевірок. І це ще не повна статистика, оскільки відсутні дані місцевих органів влади, та це ще й з урахуванням дії мораторію на перевірки фізичних осіб.