dozvil news image

З 2014-го адмінпослуги можна буде отримати в електронній формі

27 серпня 2012

З 2014 року будь-яку адміністративну послугу в Україні можна буде отримати в електронній формі. Реалізація Національного плану дій «Партнерство «Відкритий Уряд» покладе край чергам в податковій та інших державних установах і серйозно ускладнить життя корумпованим чиновникам.

18 липня 2012 року Кабінет Міністрів України узгодив Імплементаційний план з впровадження в Україні Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». Про це 25 липня на брифінгу в Будинку Уряду повідомили керівник Міжнародної ради Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», голова Держінформнауки Володимир Семиноженко та Відповідальний Секретар Координаційної Ради з питань реалізації в Україні Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», заступник Керівника Секретаріату Кабінету Міністрів України Юрій Авксентьєв.

За словами Володимира Семиноженка, реалізація цієї Ініціативи задає певну ідеологічну рамку діяльності влади та взаємодії інститутів влади і громадянського суспільства, яку можна позначити як ідеологію відкритого діалогу.

Ініціатива «Партнерство «Відкритий Уряд» стоїть першим пунктом на порядку денному щонайменше 55 країн світу, адже громадська взаємодія визнається найбільш вагомим важелем розвитку суспільства, економіки і держави в сучасному світі.

Юрій Авксентьєв підкреслив, що розвиток партнерських відносин з громадськістю є принциповою позицією Уряду і Прем’єр-міністра від початку роботи. Зокрема, з листопада 2011 року Глава Уряду особисто провів майже 40 зустрічей з представниками громадських об’єднань. Сама розробка Національного плану дій «Партнерство «Відкритий Уряд» відбувалась спільними зусиллями представників влади і громадськості. «Вища оцінка, яку отримав Національний план дій України під час щорічної зустрічі країн-учасниць у квітні цього року – це, насправді, вища оцінка партнерству і взаємодії органів влади з громадянським суспільством», - наголосив він.

Згідно Імплементаційного плану з жовтня цього року органи виконавчої влади мають перейти на електронну систему документообігу. «З цього моменту швидкість підготовки державних рішень буде дорівнювати швидкості руху електронного сигналу. Жодних об’єктивних обмежувачів у міжвідомчій взаємодії не буде», - підкреслив Володимир Семиноженко. За його словами, до цього часу поняття «термінове» в принципі не було застосоване до сфери державного управління, адже узгодження документів, викладених на паперових носіях у будь-якому випадку вимагало тривалого листування впродовж місяців.

Також до кінця 2012 року в Україні буде запроваджений Національний центр обліку комунальних платежів, інформування щодо житлово-комунальних послуг та Єдиний державний веб-портал адміністративних послуг. З 2013 року почне діяти механізм електронних державних закупівель. З травня 2014 року держава має перейти на надання адміністративних послуг в електронній формі.

 

Джерело Прес-служба Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації