dozvil news image

Покращення умов ведення бізнесу повинно стати пріоритетним напрямком роботи Парламенту

06 вересня 2011

На сьогоднішньому виступі на відкритті 9-ї сесії Верховної Ради України 6-го скликання Президент України Віктор Янукович серед пріоритетних напрямів законотворчої роботи Парламенту на найближчу перспективу виділив подальше покращення умов ведення бізнесу. Він наголосив: «Необхідно зосередитися на удосконаленні механізмів державної регуляторної політики через зменшення втручання держави у діяльність бізнесу, спрощення та удосконалення існуючих процедур регулювання».

Серед кроків, що вже зроблені в цьому напрямі, Президент визначив: скорочення на третину ліцензованих видів діяльності, зменшення кількості контролюючих органів, визначення вичерпного переліку документів дозвільного характеру та запровадження «декларативного принципу» видачі дозволів, суттєво спрощення дозвільної процедури у будівництві.

Нагальними завданнями на сьогоднішній день Президент окреслив:  завершення реформування дозвільної системи, удосконалення законодавства з питань банкрутства та протидії протиправному поглинанню і захопленню підприємств, посилення відповідальності за порушення у сфері державної реєстрації.

  В підтвердження слів Президента щодо дерегуляції економіки - в Харківській області скасовано більше 60% різних регуляторних актів, які регулювали діяльність підприємців, функціонує Єдиний дозвільний центр, здійснюється робота щодо спрощення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи-підприємця  через застосування електронного документообігу.

  Крім того, з 01.01.2012 р. вступає в силу Закон України від 07.04.2011 г. №3204-VI «Про внесення змін в Закон України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», який ще більш спостить дозвільну систему . Згідно зазначеного Закону господарюючий суб'єкт за отриманням документів дозвільного характеру (переоформленням, видачею дублікатів, анулюванням) буде звертатися виключно до державного адміністратора в дозвільному центрі. Місцеві та регіональні дозвільні органи будуть проводити тільки консультаційну роботу.