dozvil news image

Реєстрацію декларації виробника про відповідність відмінено

09 листопада 2012

Це передбачено Законом України №5312-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо відміни реєстрації декларації про відповідність», який підписав Президент.


Згідно з Протоколом про вступ України до СОТ Україна зобов'язалася вдаватися до визнання декларації виробника без реєстрації або підтвердження українськими органами. Підписаний Президентом Закон скасовує обов'язкову реєстрацію декларації виробника про відповідність. Як наслідок - тепер не вимагатиметься зазначення виробниками та постачальниками реєстраційних номерів декларації у супровідних документах. Це заощадить їхні кошти та час при реєстрації декларації під час введення продукції в обіг.

За експертними оцінками, Закон дозволить заощаджувати виробникам і постачальникам продуктів близько 40 мільйонів гривень на рік та приведе  національне законодавство у сфері технічного регулювання у відповідність до принципів СОТ і ЄС.

Законом будуть усунуті перепони для подальшого розвитку зовнішньої торгівлі та збільшення товарообігу з державами, основними торговими партнерами України.

Підписаний Президентом Закон вносить зміни до законів України «Про підтвердження відповідності», «Про захист прав споживачів» та «Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності».

   Закон набуде чинності з дня, наступного за днем ​​його опублікування.