dozvil news image

З 1 березня 2013 року імпортерам медпрепаратів потрібно буде отримувати ліцензії

09 листопада 2012

Держлікслужба нагадує, що з 1 березня 2013 року запроваджується процедура видачі ліцензії на імпорт лікарських засобів резиденту – суб’єкту господарювання, який зареєстрований в Україні. Це допоможе скоротити «ланцюжок поставок» і сприятиме зниженню вартості імпортних ліків.


Відповідні вимоги щодо процедури ліцензування вводяться Законом України про внесення змін до деяких законів України (щодо ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміну «активний фармацевтичний інгредієнт» (№ 5038-VI) від 04.07.2012.

На сьогодні відсутня достовірна інформація щодо кількості ввезених лікарських засобів, шляхів їх розповсюдження, а це - відсутність чіткої відповідальності за обіг імпортних медпрепаратів лікарського засобу на території України, у тому числі, у разі його відкликання і знищення.

Держлікслужба зазначає: «З 1 березня 2013 року планується запровадити чіткий механізм державного регулювання при ввезенні лікарських засобів на територію України, при цьому ліцензований імпортер буде гарантувати і буде нести повну відповідальність за якість, безпеку та ефективність ввезеного лікарського засобу та його відповідність вимогам реєстраційного досьє, а в разі відкликання і подальшої утилізації або знищення неякісних лікарського засобу несе відповідальність за їх належну організацію. Скорочення «ланцюжка поставок» буде сприяти зниженню вартості імпортованих лікарських засобів».