dozvil news image

15-16 листопада 2012 року в Києві відбулася конференція «Нове законодавство про адміністративні послуги та кращі практики».

19 листопада 2012

Організаторами конференції виступили Центр політико-правових реформ, Центр досліджень місцевого самоврядування, Координаційний центр з упровадження економічних реформ, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Київська міська державна адміністрація, Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ), Проект розроблення та впровадження публічної політики в Україні (PRISM), Фонд Фрідріха Науманна «За Свободу» (FFN).

 

У рамках конференції відбулося засідання круглого столу, учасниками якого були представники Харківської міської ради заступник директора Департаменту підприємництва та споживчого ринку начальник управління підприємництва та дозвільних процедур Чечетова-Терашвілі Т.М.

 Цілями конференції було ознайомлення з державною політикою у сфері адміністративних послуг, у тому числі з нещодавно ухваленим Законом України «Про адміністративні послуги», та обмін досвідом між представниками міст щодо створення та функціонування центрів надання адміністративних послуг.

Присутні на конференції експерти констатували, що в Україні сьогодні склалася ситуація, коли базові адміністративні послуги розпорошені територіально. Це створює незручності для громадян.

На сьогоднішній день у деяких містах України (Харків, Вінниця,
Івано-Франківськ, Луганськ та інші) центри надання адміністративних послуг успішно працюють. Координаційний центр з упровадження економічних реформ при Президенті України на підставі проведеного моніторингу діяльності центрів по усій України відзначив 7 найкращих центрів в склад яких увійшов Центр надання адміністративних послуг м. Харкова.

Також учасники та гості конференції мали нагоду ознайомитися із роботою Центру надання адміністративних послуг Солом’янського району м. Києва та міського ЦНАП Києва.

Як було зазначено в ході конференції, в Законі України «Про адміністративні послуги» є багато позитивних норм, зокрема:

- кількість годин прийому суб’єктів звернень має становити не менше 40 годин на тиждень, у тому числі в суботу - не менше шести годин;

- суб’єкт надання адміністративної послуги не може вимагати від суб’єкта звернення документи або інформацію, що перебувають у володінні суб’єкта надання адміністративних послуг або у володінні державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ або організацій, що належать до сфери їх управління та ін.

Закон України «Про адміністративні послуги»  відкриває додаткові можливості,  насамперед для ініціативних органів місцевого самоврядування, які бажають створити зручні та доступні для громадян умови отримання адміністративних послуг.

 ФОТО