dozvil news image

Запрошуємо прийняти участь в розробці відповідного законопроекту

28 листопада 2012

Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва отримує чисельні звернення суб’єктів господарювання щодо необхідності скасування Дозволу на ввезення на територію України тварин, продуктів тваринного походження, репродуктивного матеріалу, біологічних продуктів, патологічного матеріалу, ветеринарних препаратів, субстанцій, кормових добавок, преміксів та кормів» (далі – Дозвіл).

Дозвіл видається підприємству-імпортеру Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України на визначену партію товару і на визначений термін.

Об’єднання виробників кондитерської, харчоконцентратної та крохмалопатової галузей, незалежних експертів у вказаних галузях наголошують, що даний дозвіл є прикладом неефективного державного регулювання. Оскільки процедура його отримання не забезпечує надходження в Україну якісних і безпечних продуктів харчування та містить значну корупційну складову.

За неофіційною інформацією, для отримання дозволу імпортерам доводиться сплачувати $35 за тонну імпортної продукції, незважаючи на «безоплатність» його видачі протягом 30 днів.

 Система ветеринарного контролю Європейського Союзу не містить аналогів Дозволу, а тому має місце невідповідність українського законодавства законодавству ЄС.

До відома.

В Європейському Союзі імпорт продуктів харчування та сировини тваринного походження і живих тварин, дозволяється лише із країн, які включені у затверджений відповідним органом ЄС Реєстр. Реєстр є публічним і, зокрема, розміщений у мережі Інтернет. Включення у Реєстр країни відбувається на підставі перевірки з боку компетентного органу ЄС.

Кабінетом Міністрів України доручено Мінагрополітики, МЕРТ та Держветфітослужбірозібратися з дозволами на ввезення імпортної продукції тваринного походження.
В свою чергу Держпідприємництво вирішило також долучитися до вирішення даної проблеми та підготувати пропозиції до законодавчого врегулювання.
Запрошуємо прийняти участь в розробці законопроекту, якщо у Вас є суттєві пропозиції до зміни нормативно-правових актів надсилайте їх на адресу olepiska@dkrp.gov.ua.