dozvil news image

Взяття на облік юросіб та фізосіб - підприємців підтверджується єдиним документом

18 грудня 2012

Учора, 17.12.2012 р., набув чинності Закон від 24.05.2012 р. № 4839 - VI, яким вносяться зміни в законодавство відносно узяття на облік юросіб і фізосіб - підприємців, а також  Закон від 24.05.2012 р. № 4834 - VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно удосконалення деяких податкових норм».

  Основною метою ухвалення вказаних Законів є завершення принципу «єдиного вікна» при здійсненні державної реєстрації суб'єктів господарювання і узятті їх на облік в органах державної статистики, Державної податкової служби і Пенсійного фонду України шляхом впровадження єдиного документу, а саме: виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців (далі - ЕДР).

  Законом № 4839 - VI передбачено, що  виписка з ЕДР - це документ, який містить відомості про юрособу або його відособлені підрозділи, або про фізособу-підприємця, визначених цим Законом, і використовується для їх ідентифікації під час проведення господарської діяльності і відкриття рахунку у банку.

  Також, згідно з цим документом, з 17 грудня 2012 р. постановка на облік суб'єктів господарювання в органах державної статистики, ДПС і Пенсійного фонду України підтверджуватиметься випискою з ЕДР, яка висилається (видається) юрособі або фізособі - підприємцеві держреєстратором в порядку, встановленому Законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб, - підприємців». Також Законом № 4834 - VI в новій редакції викладена ст. 69.1 ПК, яка передбачає, що банки і інші фінансові установи відкривають поточні і інші рахунки платникам податків - юрособам (резидентам і нерезидентам) незалежно від організаційно-правової форми, відособленим підрозділам і представництвам юросіб, для яких законом встановлені особливості їх держреєстрації і які не включаються в ЕДР, фізособам, які ведуть незалежну професійну діяльність, за наявності документів, виданих органами ДПС, які підтверджують постановку їх на облік в такий орган, або виписки з ЕДР.

  Відмітимо, що раніше відкриття рахунків відповідно до норми п. 69.1 ПК здійснювалось на підставі документів, виданих органами ДПС, які підтверджують узяття на облік в цих органах (довідка за формою № 4-ОПП).

Також звертаємо увагу, на зміну термінів видачі виписки з ЕДР після набуття чинності Закону № 4839 - VI: держреєстратором видаються (спрямовується поштовим відправленням з описом вкладення) заявникам відповідні документи і виписка з ЕДР не пізніше наступного робочого дня після отримання від органів статистики, ДПС, Пенсійного фонду відомостей про узяття на облік юросіби або фізосіби - підприємця.

  Дані про постановку на облік передаватимуться в ЕДР з відомчих реєстрів органів статистики, ДПС, Пенсійного фонду автоматично (програмними засобами ведення відповідних реєстрів) в день постановки на облік в порядку, встановленому спеціально уповноваженим органом з питань держреєстрації і центральним органом виконавчої влади, що здійснює формування державної фінансової політики.

Джерело ЛігаЗакон