dozvil news image

В Україні знижено ставку податку на прибуток

11 січня 2013

В Україні з 1 січня знижено ставку податку на прибуток підприємств. Як повідомили  в управлінні взаємодії зі ЗМІ та громадськістю ДПС у Харківській області, з 1 січня до 31 грудня 2013 р. ставка податку на прибуток підприємств встановлена ​​на рівні 19% (раніше була 21% - "SQ"), а для суб'єктів індустрії програмної продукції, які застосовують особливості оподаткування, передбачені в п. 15 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України, - 5%.

Також податківці повідомили, що платники податку на прибуток, у яких обсяг доходу за попередній звітний рік перевищив 10 млн.грн., повинні платити авансові внески з податку на прибуток у січні і лютому 2013 р. протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Тобто останній день сплати авансового внеску з податку на прибуток за січень цього року - 18 січня. Такі авансові внески в січні і лютому розраховуються в розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за дев'ять місяців 2012 р.

Нагадаємо, що з 1 січня 2013 р. до Податкового кодексу внесено зміни, згідно з якими підприємства, у яких обсяг доходу за попередній звітний рік перевищує 10 млн.грн., щомісяця платитимуть авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній рік. Починаючи з березня 2013 р., авансові внески сплачуються не пізніше 30 числа звітного місяця. Це нововведення щодо сплати авансових внесків не стосується новостворених підприємств, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ і організацій, а також підприємств, у яких доходи за останній рік не перевищують 10 млн.грн.