dozvil news image

Президент: Наступного року Україна повинна увійти до першої сотні країн за легкістю ведення бізнесу

17 січня 2013

Наступного року Україна повинна увійти до першої сотні країн за легкістю ведення бізнесу та досягти нової якості дерегуляції, зокрема шляхом впорядкування діяльності контролюючих органів. Про це Президент України Віктор Янукович сказав під час засідання Комітету з економічних реформ.

«Минулого року в рейтингу «Ведення бізнесу» Світового банку Україна покращила свої позиції на 15 пунктів та піднялася на 137 місце. Але переконаний у тому, що ми могли спрацювати і значно краще», - сказав Глава держави.

Передусім, за словами Президента, необхідно на практиці спростити дозвільні процедури у сфері будівництва, а також запровадити європейську модель контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів.

«Електронна реєстрація нового бізнесу через Інтернет має стати насправді зручною та невитратною. Підприємці - фізичні особи повинні нарешті отримати право закрити бізнес за заявницьким принципом», - зазначив Віктор Янукович.

Він звернув увагу на те, що наразі триває серйозна робота над упорядкуванням діяльності контролюючих органів. «Кількість контролюючих органів повинна бути скорочена і з їх функцій потрібно прибрати дублюючі. Значно скоротити перевірки, там де вони непотрібні», - наголосив Президент.

Цього року, зазначив він, підприємці мають відчути зменшення тиску з боку державних органів, і в першу чергу внаслідок проведення інспекціями спільних планових перевірок.

«Питання перегляду критеріїв віднесення підприємств до того чи іншого ступеня ризику, а також затвердження листів - перевірок має бути остаточно закрито до 1 березня цього року. Це вимога», - сказав він.

Глава держави наголосив на необхідності позбавлення контролюючих органів права зупиняти діяльність підприємств без відповідного судового рішення. Він додав, що першими за новими правилами почнуть працювати органи пожежного нагляду. «Вимагаю, щоб протягом двох місяців до парламенту були внесені законопроекти, що поширюють такий підхід на всі сфери державного нагляду», - наголосив Президент.

Глава держави також поставив перед керівництвом новоствореного Міністерства доходів та зборів завдання побудувати безконфліктну модель взаємин із бізнесом. «Я буду пильно слідкувати за цим процесом», - сказав Віктор Янукович.