dozvil news image

Уряд запропонував удосконалити закон про оренду державного та комунального майна

14 березня 2013

 Кабінет Міністрів України на засіданні 11 березня 2013 року схвалив проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Практика застосування Закону України «Про оренду державного та комунального майна» виявила ряд питань, які сьогодні негативно впливають на стан орендних відносин стосовно використання державного та комунального майна. Насамперед це можливі пошкодження і втрати орендарем орендованого майна та накопичення ним заборгованості з орендної плати.

Тому Фонд державного майна України розробив законодавчі зміни, які дозволять підвищити ефективність орендних відносин та запобігти пошкодженням і втратам орендованого майна.

Запропонованими змінами, зокрема, передбачається впровадження нової істотної умови договору оренди – зобов'язання орендаря відшкодувати збитки у разі втрати, пошкодження або знищенням орендованого майна; встановлення неможливості звернення стягнення на орендоване майно за зобов'язаннями орендаря та заборони на розпорядження орендарем таким майном, що ведуть до зміни його власності.

З метою кращого забезпечення можливості відновлення орендованого майна законопроектом передбачається можливість його страхування на користь балансоутримувача цього майна.

Для недопущення зростання заборгованості з орендної плати запроваджується право орендодавця відмовитися від договору оренди і вимагати від орендаря повернення орендованого майна, якщо заборгованість перевищуватиме суму завдатку, сплаченого при укладенні договору оренди.

Ряд положень законопроекту спрямовані на удосконалення інформування потенційного орендаря стосовно вартості об'єкта оренди та можливого розміру орендної плати. Зокрема, передбачається, що вивчення попиту на об'єкт оренди здійснюється лише після визначення орендодавцем вартості майна, що пропонується для оренди, та можливого розміру орендної плати.

Крім того, пропонується вдосконалити процедуру повернення з оренди цілісних майнових комплексів державних підприємств. З цією метою чинний Закон доповнюється положеннями щодо повноважень Уряду визначати порядок такого повернення після припинення договору оренди, а також визначаються сторони, які прийматимуть орендоване майно - відповідний орган управління або його правонаступник стосовно цілісних майнових комплексів або державне підприємство, яке раніш володіло майном, в інших випадках.