dozvil news image

Проект закону щодо забезпечення державної підтримки підприємницької діяльності самозайнятих осіб у сфері послуг

27 березня 2013

       Законопроектом (реєстр. №2191) пропонується внести доповнення до чинних законів щодо визначення мети та напрямів державної політики у сфері розвитку малого і середнього підприємництва в Україні, заходи щодо державної підтримки підприємницької ініціативи та діяльності молоді, а також принципи державної політики зайнятості населення. Також запропоновано розширити права державної служби зайнятості та надати їй право надавати безробітним за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття безповоротну фінансову допомогу для підтримки і забезпечення самозайнятості громадян у сфері послуг.

            Проектом передбачається також: виключити із категорії платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування самозайнятих фізичних осіб, які провадять діяльність у сфері послуг і обсяг доходу яких, отриманого ними впродовж календарного року, не перевищує 100 000 гривень, надати право зазначеним особам брати добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та зараховувати стаж їх підприємницької діяльності до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком.

         Відповідні зміни планується внести до законів "Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні", "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні", "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування", "Про зайнятість населення" та "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

          Окрім цього, статтю 43 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" передбачається також доповнити новою частиною 6, в якій пропонується проводити державну реєстрацію самозайнятих фізичних осіб-підприємців для провадження ними підприємницької діяльності без залучення найманих працівників у сфері послуг за принципом мовчазної згоди шляхом поштового повідомлення державного реєстратора.

     Члени Комітету вважають, що реалізація положень законопроекту дасть можливість розкрити стимулюючі можливості національної системи зайнятості, суттєво скоротити безробіття і створити нові робочі місця за рахунок стимулювання і заохочення підприємницької активності і самозайнятості громадян у сфері послуг.