dozvil news image

Дозвільні центри створюватимуть при обласних державних адміністраціях

03 листопада 2011


03.11.2011 року Верховна Рада України ухвалила законопроект щодо розширення мережі дозвільних центрів. Наразі законопроект знаходиться на підписі у Президента.

Від так, в Україні запроваджується створення дозвільних центрів при обласних  державних адміністраціях та уповноваженому Радою Міністрів АР Крим центральному органі виконавчої влади АР Крим.

Основним завданням Закону є нормативне урегулювання, вдосконалення, гармонізація українського законодавства у сфері регулювання господарської діяльності відповідно до європейських стандартів, оптимізація процедур одержання документів дозвільного характеру, системи відносин між державою та бізнесом (дозвільними органами та суб’єктами господарювання).

Зокрема, Законом пропонується запровадити нормативно-правову підставу для видачі документів дозвільного характеру за принципом організаційної єдності на обласному рівні, а саме створення дозвільних центрів обласного рівня.

Крім того, Законом надається нова термінологія, зокрема, «регіональні дозвільні органи».

На практиці це означає, що видача документів дозвільного характеру регіональними дозвільними органами може здійснюватися через дозвільний центр міської ради, що є обласним центром,  за узгодженим рішенням міської ради та обласної державної адміністрації або Ради міністрів Автономної республіки Крим. 

Реалізація відповідного Закону скоротить витрати часу та коштів, пов’язані із процедурою одержання документів дозвільного характеру, а також знизить  рівень корупції, що сприятиме додержанню рівності прав суб’єктів господарювання та залученню громадян до участі у підприємницькій діяльності.

Цей Закон набирає чинності з 03.01.2012 року.