dozvil news image

Самовільно побудовану нерухомість можна здати в експлуатацію за 10 днів

26 квітня 2013

Наказом від 19.03.2013 р. № 95 Мінрегіон затвердив Порядок прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків, будівель та споруд сільгосппризначення I і II категорій складності, побудованих без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення техобстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж.



Проект наказу раніше був погоджений Головою Держпідприємництва Михайлом Бродським.

Порядком встановлено процедуру та умови прийняття в експлуатацію будівельних конструкцій та інженерних мереж, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт і механізм проведення техобстеження. До них належать:

- індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, побудовані в період з 5 серпня 1992 до 12 березня 2011 року;

- побудовані до 12 березня 2011 року:

- громадські будинки I та II категорій складності;

- будівлі та споруди сільськогосподарського призначення I і II категорій складності.

Встановлено, що техобстеження проводиться у кілька етапів: попереднє (візуальне) та детально (інструментальне). Проведення такої процедури виключно з фотографій, відеозаписів, креслень, інших документів без візуального огляду об’єкта забороняється.

Прийняття в експлуатацію об'єктів здійснюється безкоштовно територіальними органами Держархбудінспекції протягом 10 робочих днів з дня подачі заяви власниками (користувачами) земельних ділянок, на яких розміщені такі об'єкти, за результатами техобстеження цих об'єктів шляхом реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації.

Даний документ набуває чинності з дня його офіційного опублікування.

Джерело Держпідприємництво