dozvil news image

Скасування інституту адміністраторів призведе до корупційних дій при наданні адміністративних послуг

17 червня 2013

Голова Держпідприємництва Михайло Бродський не погодив проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про адміністративні послуги».

 Міністерство юстиції України   пропонує внести відповідні зміни з метою вдосконалення механізму надання адміністративних послуг шляхом відміни інституту адміністраторів  та покладання їх функцій безпосередньо на суб’єктів надання адміністративних послуг у центрі надання адміністративних послуг.

Однак запропонований розробниками механізм державного регулювання не може бути підтриманий Держпідприємництвом з огляду на те, що є кроком назад у реформуванні системи надання адміністративних послуг та фактично нівелює ключову ідею прийняття Закону України «Про адміністративні послуги» щодо зміни ідеології відносин між владою і громадянином.

У чинному Законі одним з основних позитивів є саме запровадження інституту адміністраторів, що дозволяє створювати зручні та доступні умови «спілкування» громадян з владою, а також сприяють усуненню можливих проявів корупційних діянь при наданні адміністративних послуг. Так, на сьогодні вже створено та розпочато роботу 115 центрів надання адміністративних послуг.

Натомість зміни, запропоновані законопроектом, повертають прямий контакт заявників із представниками суб’єктів надання адміністративних послуг, а отже, відновлюють корупційну складову в процесі надання адміністративних послуг.

Крім того, положення законопроекту не відповідають завданням,  визначеним пунктом 83 Національного плану дій на 2013 щодо створення зручних і доступних умов для отримання споживачами адміністративних послуг, а також вимогам Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

 

               © Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва