dozvil news image

Президент вніс до парламенту законопроект, який значно скорочує кількість дозволів

02 липня 2013

1 червня 2013 року на розгляд Верховної Ради було внесено Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру. Ініціатором даного документа є Президент України Віктор Янукович.

 

Законопроект був зареєстрований у парламенті як невідкладний. Його метою є поліпшення умов ведення бізнесу шляхом усунення зайвих обмежень у провадженні господарської діяльності.

Так, передбачається скасувати значну кількість дозволів, зокрема у сфері поводження з відходами та агрохімікатами, зберігання зерна, використання водних ресурсів, ввезення радіоелектронних засобів загального користування.

Також пропонується обмежити сферу дії та збільшити строк дії окремих дозволів, установити можливість провадження господарської діяльності на підставі подання декларації без отримання документа дозвільного характеру. Такі зміни стосуються дозволів у ветеринарній сфері, викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Основними підставами для скасування документів дозвільного характеру є:

- дублювання  дозволів та об'єктів, на які вони видаються;

- невиправданість застосування такого документа як інструменту регулювання господарської діяльності;

- необхідність отримання документа дозвільного характеру на види діяльності, провадження яких не містить істотних ризиків (загроз) для здоров'я населення та навколишнього середовища;

- неузгодженість положень окремих законів України.

Прийняття даного законопроекту звільнить підприємців від обов’язку витрачати час на узгодження з чиновниками документів на провадження своєї діяльності. Документом передбачається встановити процедуру, за якою дозвільний орган здійснює всі необхідні дії щодо одержання погоджень, висновків та інших документів, необхідних для його видачі, без залучення суб'єкта господарювання.

Крім того, анулювання дозволу з підстав недостовірних даних, поданих для його отримання, пропонується лише через адміністративний  суд. 

http://www.president.gov.ua/news/28164.html

 

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=47651

 

 

© Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва