dozvil news image

Держпідприємництво не допустило безконтрольності діяльності дозвільних органів

10 липня 2013

Служба відмовила в погодженні законопроекту Держземагентства

Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва відмовила в погодженні проекту Закону України «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності». Документом передбачалося, що видача (переоформлення, видача дублікатів, анулювання) деяких документів дозвільного характеру в сфері земельних відносин відбуватиметься без участі державного адміністратора та поза межами дозвільних центрів.

У разі подання документів безпосередньо до регіональних та/або місцевих дозвільних органів з питань земельних ресурсів (як це передбачено законопроектом) існують ризики проявів корупції з боку посадових осіб у сфері земельних відносин, скарг від суб’єктів господарювання та відсутності контролю за дозвільними органами, уповноваженими здійснювати видачу дозволів.

Варто зазначити, що діяльність державного адміністратора зводить до мінімуму спілкування суб’єкта господарювання та представників дозвільних органів, тим самим зменшуючи ризик вчинення корупційних дій.  Одним з основних завдань державного адміністратора є контроль за додержанням посадовими особами дозвільних органів строків розгляду та видачі документів дозвільного характеру.

Окрім того, позитивні зрушення в реформуванні дозвільної системи у сфері господарської діяльності були досягнуті шляхом запровадження європейського принципу видачі документів дозвільного характеру – принципу організаційної єдності, який передбачає функціонування дозвільних центрів та державних адміністраторів.

 

© Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва