dozvil news image

Перелік послуг Центрів надання адміністративних послуг планується розширити

31 серпня 2013

 Мінекономрозвитку підготувало проект постанови Уряду, яким передбачається розширення переліку послуг Центрів надання адміністративних послуг, повідомив начальник управління системи адміністративних послуг Мінекономрозвитку Ігор Бондар в рамках програми «Порядок денний» на Першому каналі Українського радіо.

«У нас підготовлений проект постанови Уряду, який зараз опрацьовується із заінтересованими органами, яким передбачається надання через Центри послуг таких територіальних органів, як Державна міграційна служба, Держземагентство, Державна реєстраційна служба, Державна архітектурно-будівельна інспекція, Держгірпромнагляд та інших», - зазначив він.

За інформацією Ігоря Бондаря, на сьогодні перелік послуг, які надає Центр, затверджується тим органом влади, який його створює. Так, Центри створюються при районних державних адміністраціях, міських радах міст обласного підпорядкування, Київський та Севастопольській міських адміністраціях, а також районних адміністраціях в цих містах.

Він повідомив, що в Україні вже створено 187 Центрів надання адміністративних послуг, послуги в яких надаються в режимі єдиного вікна через адміністратора центру.

«Центр за своєю природою - це офіс, який дозволяє громадянину або підприємцю отримати максимальну кількість послуг при мінімальній кількості відвідувань. Мета створення Центрів – наближення адміністративних послуг до фізичних та юридичних осіб, які звертаються за ними», - підкреслив експерт Міністерства.

В цілому він зазначив, що Уряд продовжує роботу з удосконалення системи надання адміністративних послуг і першим важливим кроком було скорочення переліку платних послуг, які не передбачені законом.

«Два роки тому розпочалася робота, в результаті якої був проведений аналіз всіх адміністративних послуг, які надаються центральними органами виконавчої влади на предмет їх відповідності закону. В результаті цього налізу Урядом були затверджені переліки послуг для всіх органів, які ці послуги надають, і після затвердження цих переліків кількість послуг скоротилася на 36%, тобто 36% послуг, які були до затвердження цих актів фактично не були передбачені законом», - наголосив Ігор Бондар.

За словами експерта Міністерства, наступним та найголовнішим кроком в реформування цієї системи було прийняття Закону України «Про адміністративні послуги»,

«Найголовнішим недоліком який мав місце – була відсутність законодавчого врегулювання, тобто відсутність базового закону який би встановлював принципи, порядок, вимоги до надання адміністративних послуг. На законодавчому рівні не було врегульоване поняття адміністративна послуга, тобто не було предмету реформування», - підкреслив Ігор Бондар.

 

ДЖЕРЕЛО  Прес-служба Мінекономрозвитку