dozvil news image

Скорочена кількість документів дозвільного та іншого характеру для операторів ринку харчових продуктів

01 жовтня 2013

 Набув чинності Закон № 442-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру, які повинні одержувати оператори ринку харчових продуктів».

 Зокрема, передбачається скорочення кількості дозвільних процедур, а також документів дозвільного характеру, необхідність отримання яких не передбачена Законом України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності».

Так, підписаним Законом вносяться зміни до ряду Законів України, а саме:

«Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (вилучено видачу довідки, яка не внесена до Переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, затвердженого законом від 19 травня 2011 року № 3392);

«Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання» (виключена норма про те, що продукти харчування, продовольча сировина і питна вода, а також супутні матеріали, що контактують з ними під час виробництва, зберігання, транспортування і реалізації, підлягають сертифікації в порядку, який визначається законодавством України);

«Про бджільництво»;

«Про безпечність та якість харчових продуктів»;

«Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них» та «Про молоко та молочні продукти» (із законів вилучено норми, які стосуються атестації виробництва (переробки), оскільки на дані види діяльності видаються документи дозвільного характеру: для переміщення товарів – ветеринарні документи, для здійснення діяльності об’єктів (потужностей) – експлуатаційні дозволи).

Прийняття Закону № 442-VII продиктовано необхідністю спрощення діяльності суб’єктів господарювання, дерегуляції підприємницької діяльності, гармонізації законодавства України із законодавством Європейського Союзу у частині видачі документів дозвільного характеру.