dozvil news image

Питання видачі дозволів на розміщення небезпечних відходів потребує врегулювання

28 жовтня 2013

 

У Держпідприємництві обговорили питання необхідності одержання суб’єктами господарювання дозволів на розміщення небезпечних відходів

За результатами звернення Національної асоціації харчування, молочноконсервної та сокової продукції Держпідприємництво України ініціювало проведення наради стосовно правомірності вимог Мінприроди щодо видачі дозволу на розміщення небезпечних відходів та відсутності у Переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності зазначеного дозволу.

У заході взяли участь представники Держпідприємництва, Міністерства екології та природних ресурсів України, громадських організацій та бізнесу.

Так, фахівці Служби зазначили, що відповідно до Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» до документів дозвільного характеру віднесено дозвіл на здійснення операцій у сфері поводження з відходами. У той же час, даний Закон не містить такого дозвільного документу як дозвіл на розміщення небезпечних відходів.

Разом з тим, Законом України «Про відходи» передбачається видача дозволів на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами компетентним ЦОВВ, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, у сфері поводження з відходами.

Згідно з Порядком розроблення, затвердження і перегляду лімітів на утворення та розміщення відходів розгляд заяв, проектів лімітів на утворення та розміщення небезпечних відходів, погодження таких проектів лімітів, а також видачу дозволів на розміщення небезпечних відходів здійснює Мінприроди.

Під час обговорення учасниками наради законодавства у сфері поводження з відходами Перший заступник Голови Держпідприємництва Олександр Потімков підкреслив: «У чинному законодавстві відсутня законодавчо встановлена необхідність та порядок одержання суб’єктами господарювання дозволів на розміщення небезпечних відходів. Тобто такий дозвіл є незаконним».

Слід зауважити, що Законом про перелік, забороняється вимагати від суб’єктів господарювання отримання документів дозвільного характеру, необхідність отримання яких не передбачена Законом та які не внесені до Переліку, затвердженого цим Законом.

Представники бізнесу зазначили, що фактично на практиці виникла необхідність отримання двох документів дозвільного характеру (дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами та дозволу на розміщення небезпечних відходів) та звернули увагу на відсутність у чинних законодавчих актах повноважень Мінприроди на видачу дозволів на розміщення небезпечних відходів.

Крім того, представниками бізнесу було повідомлено, що територіальними органами Держекоінспекції вимагаються дозволи на розміщення небезпечних відходів, що, у свою чергу, може призвести до застосування штрафних санкцій за провадження діяльності без вказаного дозволу.

За результатами наради Держпідприємництво виступило з ініціативою звернутися листами до Кабміну з пропозицією надати доручення Мінприроди привести діяльність у сфері поводження з небезпечними відходами у відповідність до вимог Законів України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» та «Про адміністративні послуги» та до Мінприроди з вимогою вжити заходів щодо припинення видачі міністерством дозволів на розміщення небезпечних відходів.

 

 

© Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва