dozvil news image

Удосконалюється порядок реєстрації громадських об'єднань

18 листопада 2013

Удосконалюється порядок ведення Реєстру громадських об’єднань та обмін відомостями між ним та Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Такі положення містить постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку ведення Реєстру громадських об’єднань та обміну відомостями між зазначеним Реєстром і Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», ухвалена на засіданні Кабінету Міністрів України 13 листопада 2013 року.

На сьогодні одночасно з реєстрацією громадського об’єднання передаються відомості до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців.

Завдяки такому механізму громадське об’єднання має змогу разом з отриманням свідоцтва про реєстрацію громадського об’єднання отримувати виписку з Єдиного державного реєстру про підтвердження відомостей як юридичної особи.

Постановою узгоджується порядок координації реєстраційних органів під час реєстрації громадських об’єднань, забезпечується гармонізація правових норм.

Загалом з набранням чинності з 1 січня 2013 року нового Закону «Про громадські об’єднання» в Україні зареєстровано 2475 громадських об’єднань, прийнято повідомлення про утворення (без набуття статусу юридичної особи) 729 громадських об’єднань. 

Прес-служба Міністерства юстиції